1. Ballonvaartmaken.com »
  2. Ballonvaartmaken.com Blog

Ballonvaartmaken.com Blog

5 wereldrecords behaald met een luchtballon

Sinds 1783, toen de eerste luchtballon het luchtruim koos, zijn velen besmet met het luchtballonvirus. Dit zorgt voor een heleboel plezier in de lucht, maar zorgt er ook voor dat mensen hun grenzen gaan testen. Zo zijn er een heel aantal wereldrecords behaald met heteluchtballonnen. In deze blog zetten we er een aantal op een rijtje.

1. Grootste massaopstijging

Dit wereldrecord wordt ongeveer elke twee jaar verbroken op hetzelfde event, namelijk Mondial Air Balloons in Frankrijk. Het meeste recente record is verbroken in 2017, waarbij 456 heteluchtballon tegelijk opstegen. Tussen die ballonnen zaten allerlei leuke designs, zoals enorme smileys, een kangoeroe en een champagnefles. Dus, ballonliefhebbers, zet eind juli 2019 alvast in je agenda.

2. De oudste persoon in een luchtballon

Soms hoor je wel eens dat heel oude mensen in een luchtballon varen. Maar de oudste persoon die ooit in een luchtballon heeft gevaren is Emma Carol, toen ze maar liefst 109 jaar oud was! Dat record is gevestigd in 1895 en is erg indrukwekkend, gezien het feit dat het record daarna niet verbroken is.

3. Reis om de wereld in 11 dagen

In 2016 heeft de Russische avonturier Fedor Konyukhov een reis om de wereld gemaakt in een heteluchtballon. De 33000 kilometer heeft hij in slechts 11 dagen en vijf uur afgelegd, waardoor hij het vorige wereldrecord uit 2002 heeft verbroken. Hij heeft bevroren apparatuur, extreem slaaptekort en onweersbuien doorstaan en landde veilig weer op de grond. 

4. De duurste ballonvaart ooit

Ballonvaarten duur? Valt reuze mee bij Ballonvaartmaken.com. En al helemaal wanneer je kijkt wat de duurste ballonvaart is. Die is namelijk maar liefst 4,8 miljoen dollar per persoon! Hiervoor krijg je een poging om over de Mount Everest te varen, die ongeveer een dag duurt. Ook zal je mogelijk een aantal weken in Nepal moeten verblijven om te wachten op de juiste weersomstandigheden. Wanneer de poging mislukt, mag je nog wat extra miljoenen neerleggen om het nog eens te proberen... Nog steeds zin de vaart? Je kunt `m hier boeken. Of alleen bekijken. ;)

5. De luchtballon met de meeste passagiers

In 2014 is de allergrootste heteluchtballon voor passagiers ooit gefabriceerd. De ballon kan maar liefst 32 mensen dragen! Wie zou jij allemaal meenemen voor een vaart in deze enorme luchtballon?

Dat waren vijf best wel extreme wereldrecords met luchtballonnen. Nu heeft Ballonvaartmaken.com pas ook een wereldrecord gevestigd - die alleen nog niet is vastgelegd in het Guinness Book of Records - namelijk voor het bieden van de beste service wanneer je een ballonvaart boekt. Die service kun je gratis ervaren, je betaalt alleen voor de ballonvaart. Snel een ballonvaart boeken dus!
Datum:
Auteur:

Hoe veilig is een ballonvaart eigenlijk?

Een rieten mand aan een ballon, hoog in de lucht, afhankelijk van de wind en een enorme vlam. Hoe veilig is een luchtballon eigenlijk? We krijgen deze vraag regelmatig. En die is ook zeker terecht, dus laten we de veiligheid van de ballonvaart maar eens onderzoeken. Vooropgesteld dat niets in het leven zonder risico is – de meeste ongelukken gebeuren nog steeds in en rondom het eigen huis – is ballonvaren in een hete luchtballon erg veilig.

Eisen aan de ballonvaart

Natuurlijk stelt de Nederlandse overheid heel strenge eisen aan luchtballonnen en de mensen die ze mogen besturen. Zo zijn er veel activiteiten nodig met betrekking tot veiligheid en ballonvaren. Jaarlijkse ballonkeuringen, EHBO-cursussen, luchtwaardig en gecertificeerd materiaal, aanvullende richtlijnen van de KNVvL of PBN zijn als het goed is allemaal in orde. Ook zijn piloten allemaal gebrevetteerd en hebben ze ruime ervaring met ballonvaren. Deze technische lijsten zijn belangrijk, maar er valt méér te melden over veiligheid en ballonvaren dan een opsomming van deze lijsten alleen.

Wel of niet gaan varen

Een heleboel hangt af van de keuze van de ballonvaarder om wel of niet te gaan varen. De weersomstandigheden zijn namelijk van grote invloed op de veiligheid van het ballonvaren. De ballonvaarder zal geen enkel risico willen nemen met uw leven en gezondheid, maar natuurlijk ook niet met die van zichzelf aangezien hij in hetzelfde schuitje/mandje zit! De piloot niet gaan varen wanneer de windkracht 3 of hoger is. Verder moet het zicht goed zijn de bovenwind niet te sterk zijn. Ook bij regen of onweer wordt er niet gevaren. De piloot maakt op de dag van de ballonvaart de beslissing of het veilig genoeg is om het luchtruim te kiezen. Wanneer een vaart vanwege de weersomstandigheden afgezegd wordt, dan is dat altijd voor je eigen veiligheid! Verder is roken voor en tijdens de vaart verboden, en ook zwangere vrouwen mogen niet gaan ballonvaren om elk risico van een miskraam uit te sluiten. Mocht er iets gebeuren, dan zijn de passagiers door de ballonvaarder verzekerd.

Toenemende concurrentie beïnvloedt veiligheid

Concurrentie kan een slechte invloed hebben op de veiligheid, omdat onder druk van toenemende concurrentie wordt er nogal eens onder de kostprijs gevaren. In de media zien we dat prijsvechtende vliegmaatschappijen vaak niet meer aan hun veiligheidseisen kunnen voldoen, simpelweg omdat ze het geld er niet meer voor hebben. Veiligheid heeft nu eenmaal een prijs. Ben je teveel gericht op het ballonvaren met de allergoedkoopste prijsvechter, weet dan dat dit ten koste van veiligheid en service kan gaan. Ook worden er onder druk van de concurrentie steeds meer vaarten toegezegd die opstijgen van een voorkeurslocatie. En dat is prima, maar een opstijglocatie moet groot en goed genoeg zijn, anders kan dat ook ten koste gaan van de veiligheid. Bovendien maakt elke piloot andere afwegingen wat betreft het weer, en piloten die graag veel willen varen zijn daarom geneigd om onveilige afwegingen te maken. Onze piloten zijn uiterst voorzichtig wat betreft de weersomstandigheden, dus dan kan de vaart beter een andere keer worden gepland dan dat er teveel risico wordt genomen.

Dit alles resulteert in het feit dat ballonvaren een van de meest veilige vormen van vervoer is! Maak u dus vooral geen zorgen wanneer u op het punt staat om aan boord van een luchtballon te stappen. Wanneer u met ballonvaartmaken.com dit avontuur beleeft, zetten we alles op alles voor een behouden vaart. Wanneer u nog meer vragen heeft met betrekking tot ballonvaren, kijk dan eens op onze FAQ pagina. Zien we u binnenkort in de mand?
Datum:
Auteur:

Een onvergetelijk Moederdagcadeau: een ballonvaart

Zondag 13 mei 2018. Zegt deze datum je wat? Als het goed is wel, want dan is het namelijk Moederdag! Dé gelegenheid om aan je moeder te vertellen hoeveel je van haar houdt en dat ook te vertalen in een leuk cadeautje. En zeg zelf, worden al die huishoudelijke spulletjes elk jaar niet een beetje saai? Dit jaar is het tijd voor een avontuur. Neem daarom je moeder mee op een exclusieve Moederdag ballonvaart en laat haar een onvergetelijke dag beleven!

Wat zijn de mogelijkheden?

Ballonvaartmaken.com biedt verschillende mogelijkheden voor een Moederdag ballonvaart. Als eerste is er de mogelijkheid om een standaard Moederdag ballonvaart te boeken. Hiermee geeft u een ballonvaart cadeau waarbij je moeder en jij (met evt. je broers en zussen) samen met andere passagiers erbij meevaren met een luchtballon. Wil je liever alleen met je moeder de ballonvaart beleven? Dat kan natuurlijk ook, door middel van onze VIP ballonvaart Moederdag. Hiermee huurt u een luchtballon af voor alleen jou/jullie en je moeder. Met een privévaart zijn je wensen voor bijvoorbeeld een locatie heel specifiek af te stemmen, waardoor je de ultieme persoonlijke ballonvaart beleeft. Wanneer je niet per se op de dag zelf wilt varen, kun je ook een cadeaubon voor een standaard- of privévaart geven zodat je moeder zelf kan kiezen welke dag haar goed uitkomt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bon met een heliumballon die uit de doos komt zodra die open wordt gemaakt? Het geven van de cadeaubon is zo al een ervaring op zich!

Waarom Ballonvaartmaken.com?

Ballonvaartmaken.com is al jarenlang hét adres voor je ballonvaart. We hebben ervaring met huilende kinderen, bange moeders en schuchtere opa`s, dus dat komt helemaal goed. Onze topprioriteit is - naast veiligheid - het plezier van onze passagiers, en dat merk je! De ongeveer een uur durende vaart vieren we met een glaasje koele champagne na afloop, wat de ervaring helemaal compleet maakt. Kortom, een ballonvaart is een onvergetelijke ervaring die de band tussen moeder en kind(eren) verstevigt en onbreekbaar maakt. We weten het zeker, je moeder verdient een ballonvaart met de service en kwaliteit van Ballonvaartmaken.com!
Datum:
Auteur:

Dit wist je niet over ballonvaren

Heteluchtballonnen zijn zonder meer fascinerend; hoe kan een rieten mand aangedreven door vlammen dat niet zijn?! Net zoals veel andere dingen hebben luchtballonnen veel interessante eigenaardigheden. Er is grote kans dat je deze weetjes nog niet wist, dus wees welkom in de wondere wereld van heteluchtballonnen!

Champagne voor de boeren

Na de vlucht wordt altijd een glaasje champagne gedronken op de behouden vaart. Maar de originele functie van de champagne was niet het vieren van de vaart, maar iets anders. Om te landen heb je namelijk land nodig, en dat land is in de meeste gevallen van een boer. Toen de ballonvaart begon op te komen, zorgde dit voor boze boeren. Waarom zouden ze hun land uitlenen aan een stelletje rijkelui met hun nieuwe uitvinding? Daarom begonnen de Franse aristocraten champagne mee te nemen op hun vaarten, zodat ze een sprankelend flesje aan de boer konden geven. Op een gegeven moment is dit traditie geworden en nu wordt de behouden vaart altijd gevierd met een toost!

Een luchtballon als vernietigingswapen

Je zult je vast wel afvragen hoe het mogelijk is dat een vreedzaam vervoersmiddel als een luchtballon ooit voor destructieve doeleinden werd gebruikt. Toch is dit het geval, bijvoorbeeld tijdens de Franse Revolutie. Als de strijd aan de gang was, werden luchtballonnen ingezet om het slagveld te observeren. Hoewel er niets over de exacte effectiviteit van de ballonnen werd gezegd, hebben de Fransen de desbetreffende slag wel gewonnen. We hebben zelfs een nog iets ruiger verhaal. Er was dus ooit een ballongevecht. Twee mannen, in de ban van dezelfde vrouw, besloten het luchtruim te kiezen om de ruzie te beslechten. Eenmaal in de lucht, namen ze allebei hun donderbus en richtten die op elkaar. Eén slaagde erin de ballon van de ander lek te schieten, die dus vervolgens neerstortte. De inzittenden stierven en de uitkomst van het duel was beslist...

Ballon met een glazen bodem

Veel mensen zijn toch een beetje zenuwachtig voor ze in een ballon stappen. Wanneer je uit de mand kijkt, zit je tenslotte erg hoog boven de grond. Toch geeft de mand nog een veilig gevoel, want wat als je niet eens uit de mand hoeft te kijken om de grond te zien, maar je gewoon naar beneden kunt kijken door een glazen bodem? In 2010 steeg in Groot-Brittannië voor het eerst een luchtballon met een glazen bodem op. Zelfs de bedenker van het griezelige geval gaf toe dat het een angstaanjagende ervaring is... Maar de ervaring is natuurlijk onvergetelijk. Wie durft?

Nu hoeft u bij ons niet bang te zijn voor ballonnen met een glazen bodem. Een gewone ballon is al spectaculair genoeg! En zoals u hebt kunnen lezen, is de ballonvaart een erg interessante industrie. Wilt u meer weten over ballonvaren? Neem dan contact met ons op. Of boek gewoon de vaart waar u al zo lang van gedroomd hebt! Tot ziens in de mand.
Datum:
Auteur:

Een nieuw jasje voor Ballonvaartmaken.com

Wellicht heeft u het al opgemerkt: de website van Ballonvaartmaken.com is vernieuwd! De website is nu nog gebruiksvriendelijker en het design oogt erg professioneel. En dat terwijl de site nog wel herkenbaar is als Ballonvaartmaken.com door dezelfde kleurstellingen. Die kleuren komen ook terug in het nieuwe logo, waardoor de website mooi een geheel is. Wij zijn er ontzettend blij mee!

Nieuwe lay-out

Aan de lay-out is dus het een en ander veranderd. De website als geheel oogt nu een stuk ruimer door het brede beeld. Ook op een tablet of telefoon komt de site perfect tevoorschijn, wat erg belangrijk is nu steeds meer mensen alles op een kleiner apparaatje doen dan een desktop of laptop. De website is ook erg overzichtelijk geworden, met alles op een eigen plek. Zo hoef je enorm weinig moeite te doen om een cadeaubon of privévaart te vinden. Het lettertype is groot en duidelijk genoeg, zodat je de minste moeite hoeft te doen om lekker rond te snuffelen en alles te lezen.

Veranderde inhoud?!

Qua inhoud is de website grotendeels hetzelfde gebleven. De blogs hebben een prominentere plek gekregen en u kunt nog makkelijker vinden wat u zoekt. Ook kunt u eenvoudig de vaart vinden die bij u past door uw gewenste locatie en datum aan te geven. Omdat we trots zijn op de hoge waardering die onze klanten ons geven, hebben we dat ook op laten vallen. Ook laten we graag zien dat je bij ons niet in propvolle manden zit. Maar verder? Onze service en kwaliteit van de vaarten blijven gewoon hetzelfde en zo mogelijk worden die alleen maar verbeterd. We krijgen elke keer zulke positieve reacties dat we niets liever willen dan zoveel mogelijk mensen blij maken met de ballonvaart van hun dromen! 
Datum:
Auteur:

Laatste wens uit laten komen

Wij van Ballonvaartmaken.com bieden prachtige vaarten in een luchtballon aan. Een ballonvaart is een ervaring om nooit meer te vergeten. Zo kunt u over uw stad of dorp varen of genieten van een picknick. Of wat dacht u van de zon op zien komen of de zon onder zien gaan? Wist u ook dat wij laatste wensen in vervulling laten gaan? Wij denken graag met u mee om er een zo mooi mogelijke laatste wens van te maken!

Laatste wens

Heeft uw dierbare niet lang meer te leven? Dan gaan jullie door een zware, emotionele tijd van verdriet en los laten. Verras uw dierbare door een laatste wens in vervulling te laten gaan. Zet uw dierbare nog één keer in het zonnetje en creëer zo een mooie, laatste herinnering voor jullie beiden. Vergeet voor even het verdriet en geniet samen van een prachtige ballonvaart. Zweef rustig over een voor uw speciale plaats, waar uw mooie herinneringen bij heeft. Denk met een glimlach terug en herinner u de mooie, liefdevolle momenten die jullie samen hebben meegemaakt. Geniet van het prachtige uitzicht en bekijk deze bijzondere plek vanuit de hoogte. Sta stil bij dit mooie moment en de liefde voor elkaar. Met deze laatste wens geeft u een laatst cadeau, waarin u laat zien hoeveel u van uw dierbare houdt en wat diegene voor u betekend heeft. Een emotionele maar mooie herinnering, waar jullie samen aan vast kunnen houden. Bezorg uw dierbare nog een keer een onvergetelijke, mooie, liefdevolle dag, voordat het tijd is om afscheid te nemen.

Vragen

Heeft u vragen over de ballonvaart? Dan kunt u altijd bij ons terecht, wij helpen u graag met het regelen van dit mooie gebaar. Kijk voor meer informatie op onze website www.ballonvaartmaken.com Of stuur een bericht naar info@ballonvaartmaken.com.Daarnaast kunt u ons ook telefonisch bereiken op het nummer 0183-513364.
Datum:
Auteur:

Waarom je juist in de lente moet gaan ballonvaren

Merk jij het ook al dat de dagen weer langer beginnen te worden? Helemaal nu de klok weer vooruit wordt gezet, geeft dat echt een lentegevoel. Lichte avonden, en dus perfect om te ballonvaren! Wat is nu precies de reden dat de lente zo ideaal is om te ballonvaren? Dat zullen we in deze blog uitleggen.

Weersomstandigheden

Allereerst zijn in de lente over het algemeen de weersomstandigheden beter dan in de winter. Je hebt meestal geen last van sneeuw of hagel en regenen doet het ook minder dan `s winters. Bovendien komt met de warmere lucht een zacht windje dat perfect is om in te ballonvaren. Want harde stormen of regenbuien moeten we niet hebben! Ballonvaren is erg afhankelijk van de weersomstandigheden, dus in de lente zijn die over het algemeen toch beter dan hartje winter.

Licht en warmte

Het begin van de zomertijd is traditiegetrouw de start van het ballonvaartseizoen. Omdat je dan echt al een stukje lichte avond hebt, is dat erg fijn om te ballonvaren. Ballonvaarten vinden tussen maart en oktober namelijk alleen plaats twee uur na zonsopgang en twee uur voor zonsondergang. Dit heeft te maken met de thermiek die ontstaat wanneer de zon de aarde opwarmt. Met thermiek kan een luchtballon niet varen, dus vandaar dat je in de lente en zomer overdag nooit luchtballonnen ziet. Nu de lente weer is begonnen, worden de avonden dus langer en lichter, wat betekent dat ballonvaren bij een ondergaande zon weer mogelijk is. Wat een heerlijk uitzicht, dat moet iedereen gewoon een keer hebben meegemaakt!

Natuur in de lente

Maar laten we het belangrijkste kenmerk van de lente niet vergeten: de ontluikende natuur. Prachtig om van boven de groen wordende boomtoppen te zien, samen met het frisse gras en fleurige lentebloemen. Ballonvaren is een onvergetelijke ervaring, en daar zal het seizoen zeker aan bijdragen. Wij van Ballonvaartmaken.com zullen er alles aan doen om jouw droomvaart in vervulling te laten gaan! Zien we je snel in de ballon?
Datum:
Auteur:

5x waarom iedereen een ballonvaart zou moeten meemaken

Iedereen die wel eens in een luchtballon heeft gezeten zal het erover eens zijn dat er talloze redenen zijn om een ballonvaart te maken. Je bent natuurlijk even weg van de dagelijkse rompslomp en hoeft alleen nog maar te genieten. Een heerlijk moment om even op te laden om er vervolgens weer een tijdje tegenaan te kunnen! In deze blog lichten we nog 5 andere redenen uit waarom iedereen een ballonvaart zou moeten boeken.

1. Zie de wereld vanuit een nieuw perspectief

Als je denkt dat het niet interessant is om over een bekende omgeving te varen, heb je het mis. Je ziet alle bekende gebouwen, dorpjes en landschappen namelijk vanuit grote hoogte wat voor een heel verrassend perspectief kan zorgen. Je ziet dingen die je nooit vanaf de grond zou zien. Het is een onbeschrijfelijk gevoel om op te stijgen en de wereld onder je kleiner zien worden. Op 500 meter hoogte zie je pas goed hoe klein wij als mensen eigenlijk zijn op de uitgestrekte planeet aarde.


2. Geniet van de stilte

Iets wat veel mensen niet beseffen is dat het eigenlijk heel stil is hoog in de lucht. Natuurlijk zal de brander af en toe wat geruis veroorzaken, maar verder is het vooral genieten van het stil door de lucht zweven. In een luchtballon kom je helemaal tot rust! Je ziet een prachtige zonsopgang of -ondergang en hoeft alleen maar te genieten van al het moois dat zich voor je ogen afspeelt. Dit zal je nooit meer vergeten!


3. Maak de gelegenheid romantisch

Hoog door de wolken zweven is natuurlijk het perfecte romantische uitje voor jou en je geliefde! Samen de zonsopgang of zonsondergang bekijken en genieten van het weidse uitzicht zal de liefde een impuls geven. Een glas champagne na afloop maakt het feest compleet! Je kunt natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken door een huwelijksaanzoek te doen.. Hint hint. ;)


4. Maak nieuwe vrienden

Niet het eerste waar je aan denkt bij een ballonvaart, maar toch weten we uit ervaring dat het waar is: je maakt nieuwe vrienden bij een ballonvaart. Of je moet een privévaart geboekt hebben, maar anders zit je meestal met andere mensen in de mand. Als je zo`n prachtige ervaring samen meemaakt, schept dat een band. Je hebt bovendien alle tijd om gezellig te kletsen en elkaar te leren kennen. Nieuwe connecties zijn altijd leuk, toch?


5. Overkom je hoogtevrees

De nummer één reden waardoor mensen niet durven te ballonvaren, is omdat ze hoogtevrees hebben. Maar ballonvaren is juist een heel mooie manier om je angst te overkomen! Dit komt omdat je heel langzaam opstijgt en dus niet opeens geconfronteerd wordt met de grote hoogte. Bovendien ervaar je in 99% van de gevallen niet eens hoogtevrees in een luchtballon, omdat je niet in verbinding staat met de grond. Sterker nog, veel van onze piloten hebben last van hoogtevrees en durven niet op een hoge ladder te staan, maar hebben in de luchtballon nergens last van. Daarnaast overweldigt het uitzicht vanuit de mand zo, dat je niet eens dénkt aan eventuele hoogtevrees!

Als je nu nog niet overtuigd bent, weet ik het ook niet meer. Boek gewoon eens een ballonvaart en ervaar zelf dat we geen woord teveel hebben gesproken!


Datum:
Auteur:

Doe je spreekbeurt over de luchtballon!

Ben je op zoek naar een leuk onderwerp voor je werkstuk of spreekbeurt? De luchtballon is een leuk onderwerp waar veel over te vertellen is. Het makkelijkst is natuurlijk als je zo’n ballonvaart met eigen ogen hebt gezien. Je zou bijvoorbeeld naar een van de vele luchtballonfeesten kunnen gaan, waar meerdere luchtballonnen tegelijk opstijgen en je veel kunt leren over ballonvaren. Als je zelf al eens een ballonvaart hebt gemaakt is het natuurlijk helemaal handig en leuk, omdat je dan uit eigen ervaring kunt spreken. Alle informatie die je nodig hebt voor een toffe spreekbeurt of werkstuk vind je op deze pagina.

Informatie over de luchtballon

We geven volop informatie over de geschiedenis van het ballonvaren, maar ook over wat een luchtballon is en hoe het kan dat een luchtballon zomaar in de lucht blijft hangen. Verder kun je er van alles lezen over hoe een ballonvaart in z`n werk gaat, want dat is tenslotte een hele belevenis! Ook kom je wat te weten over andere soorten ballonnen dan de bekende heteluchtballon. Heb je dan nog meer informatie nodig of heb je nog bepaalde vragen? Dan zijn we je natuurlijk graag van dienst! Je kunt ons bereiken door middel van een van de mogelijkheden op onze contactpagina

Het resultaat van je werkstuk of spreekbeurt

Als je ervoor kiest om je werkstuk of spreekbeurt over de luchtballon te doen, zijn we als team van Ballonvaartmaken.com natuurlijk erg benieuwd hoe het ging en wat voor cijfer je hebt gekregen! Laat het je ons weten?


Datum:
Auteur:

De geschiedenis van ballonvaren

Tegenwoordig is het een gegeven dat je in een luchtballon door het luchtruim kunt zweven. Maar een paar eeuwen geleden was daar nog geen sprake van en de weg naar de luchtballon zoals we die nu kennen heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad. Lees in deze blog hoe het fenomeen ballonvaren is ontdekt!

Opstijgende rook

Voor de geschiedenis van het ballonvaren moeten we terug tot begin 1783. In een stadje vlakbij Lyon in Frankrijk, Annonay, staat de papierfabriek van de familie Montgolfier. De twee broers, Joseph en Etienne Montgolfier, maken ook deel uit van het familiebedrijf. Het verhaal wil dat Joseph op een dag de rok van zijn vrouw ziet opbollen terwijl deze hangt te drogen bij het haardvuur. De waarheid van dit verhaal is niet te achterhalen maar wat wel zeker is, is dat de opstijgende rook vanuit het haardvuur Joseph het inzicht geeft dat rook lichter moet zijn dan lucht. Hij vertelt deze ontdekking aan zijn broer Etienne en samen besluiten ze van dit idee gebruik te maken om een lang gekoesterde wens van de mensheid in vervulling te laten gaan: loskomen van de aarde! 

De haan, de eend en het schaap

De twee broers beginnen te experimenteren met een papieren ballon; ze stoken een vuurtje van wol en stro onder de ballon en zien dat de ballon inderdaad opstijgt! Hoewel de gebroeders nog onwetend zijn van het feit dat niet de rook maar de warmte de ballon doet stijgen, doen ze een aantal succesvolle experimenten met steeds groter wordende, maar nog onbemande, ballons. Omdat nog niet bekend is hoe mensen hoog in de lucht reageren, besluiten ze eerst een aantal dieren de lucht in te sturen. En zo gebeurt het dat op 19 september 1783, onder toeziend oog van Lodewijk XVI, vanuit Versailles een ballon opstijgt met aan boord een haan, een eend en een schaap. De ballon bereikt een hoogte van zo’n 500 meter en landt acht minuten later in de bossen van Vaucresson, zo’n 3,5 km verder. 

De eerste bemande ballonvaart

Na de succesvolle vaart met de haan, de eend en het schaap is de tijd rijp om de eerste mensen het luchtruim in te sturen. Het lijkt Lodewijk XVI een goed idee eerst twee ter dood veroordeelden met de ballon te laten opstijgen. Mochten zij de vaart overleven, dan zou hij ze gratie verlenen, bij een fatale afloop zouden ze enkel hun verdiende straf hebben gekregen. Maar een aantal edelen, waaronder de wetenschapper François Pilâtre de Rozier die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de ballon, protesteert tegen dit idee. “Stel dat het lukt,” roept Pilâtre de Rozier, “dan gaan deze misdadigers als helden de geschiedenis in!” Hij wil zelf de eer hebben om als eerste mens de lucht in te mogen. De koning gaat uiteindelijk akkoord en op 21 november 1783 om iets voor twee uur ’s middags stijgt dan ook, vanuit de tuinen van het paleis in het Parijse Bois de Bologne, een ballon op met aan boord Pilâtre  de Rozier en markies d’Arlandes.  De majestueuze opstijging van de ruim 20 meter hoge ballon wordt gadegeslagen door duizenden toeschouwers. Markies d’Arlandes heeft naderhand over de vaart geschreven dat het hem verbaasde hoe stil de menigte bij de opstijging was. “Waarschijnlijk waren zij verbaasd over het vreemde schouwspel of joeg het hun angst aan.” De beide heren bereiken een hoogte van zo’n 900 meter en uiteindelijk landen zij na 25 minuten varen 8 km verder even buiten Parijs. De allereerste bemande ballonvaart is een feit. 

Deze primitieve manier van ballonvaren is verder ontwikkeld en zodoende hebben we het eigenlijk aan de gebroerders Montgolfier te danken dat we zulke mooie belevenissen kunnen aanbieden! Dit wilt u toch ook niet missen? Boek daarom vandaag nog uw ballonvaart op Ballonvaartmaken.com
Datum:
Auteur:

Wat zijn de ideale weersomstandigheden voor een ballonvaart?

Ballonvaren is een groot avontuur, wat niet in het minst komt doordat je een luchtballon niet kunt sturen. Het heeft namelijk geen motor en wordt alleen voortbewogen door de wind. Ballonvaren is daarom afhankelijk van de juiste weersomstandigheden. Dat betekent dat het zicht goed moet zijn, de bewolking niet te laag, er niet te veel wind mag zijn en ook geen regen of (onweers)buien. De veiligheid van de ballonvaart staat bij ons altijd voorop!

Geen thermiek of regen

Een ballonvaart vindt altijd plaats net na zonsopgang of net voor zonsondergang. Dit heeft te maken met de thermiek die onder invloed van de zon ontstaat en turbulentie veroorzaakt. Dit is voor ballonvaren gevaarlijk. Net na zonsopkomst en relatief kort voor deze ondergaat is er geen thermiek. Daardoor stabiliseert de onderste luchtlaag en wordt de wind rustig en dat is dus het beste moment om te ballonvaren. Ook regen is niet wenselijk bij een ballonvaart. Als het regent wordt de ballon namelijk nat - wat slecht is voor het materiaal - en gaat het zicht achteruit. Dan neemt het risico op ongelukken toe. Regen- of onweersbuien zijn voor ons gevaarlijk vanwege de turbulentie en onverwachte windstoten. Daarom gaan we ook niet de lucht in als er een (onweers)bui dichtbij is. Dat kan zelfs nog vele kilometers zijn! Maar u hoeft zich geen zorgen te maken aangezien wij vele jaren ervaring hebben. We weten dus of het verantwoord is het luchtruim te kiezen!

Beslissen of een ballonvaart doorgaat

Om te kunnen beslissen of een ballonvaart door kan gaan hebben we altijd de meest lokale en recente informatie nodig van de meteo. Helaas is het weer in ons land niet stabiel, waardoor wij pas een paar uur voor de vaart de beslissing nemen om het door te laten gaan of niet. Wanneer wij dat nodig achten controleren we de laatste gegevens met de meteo nog op het opstijgterrein, minuten voor we gaan starten. Laat u dan ook niet in de war brengen als u een telefoontje van ons ontvangt dat de ballonvaart doorgaat, terwijl het op dat moment bij u thuis pijpenstelen regent. En dus ook niet andersom, wanneer het prachtig weer is en wij de vaart annuleren omdat het te hard waait. Het gebeurt ook wel eens dat andere ballonvaarders wel varen en wij de vaart afzeggen. Wij willen namelijk 100 procent zeker zijn van een goede en veilige ballonvaart. Natuurlijk willen wij, net als u, graag dat de ballonvaart doorgaat, maar dat doen we alleen als we u echt een mooie en veilige vaart kunnen garanderen! 

We hopen u snel te kunnen verwelkomen in een van de luchtballonnen en wensen u een veilige vaart met prachtig weer toe! Boek uw ballonvaart vandaag nog.
Datum:
Auteur:

Verras je Valentijn met het meest romantische cadeau: een ballonvaart!

14 februari is het weer zover: de dag van de liefde. Elk jaar kan dit weer behoorlijk wat stress opleveren, want wat moet je nu weer voor origineels bedenken? Gelukkig hoef je nu niet meer verder te zoeken, want het meest romantische cadeau ooit ligt voor je klaar. Stel je voor: op 600 meter hoogte gaan jullie genieten van een zonsopgang of zonsondergang in een speciale luchtballon voor jullie twee! Tijdens of na de vaart hebben we champagne om het af te maken. Zo wordt Valentijnsdag letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

Valentijn arrangement

De privé ballonvaart voor twee is te boeken met het Ballon4date arrangement. Hierbij stap je samen in een luchtballon, zonder dat er medepassagiers aanwezig zijn. Hierdoor maken jullie een unieke en intieme ervaring mee die niet snel meer vergeten zal worden! Je kunt ervoor kiezen om het arrangement te boeken en je geliefde op Valentijnsdag te verrassen met een ballonvaart, of om je Valentijn met een cadeaubon te verrassen die later verzilverd kan worden. 14 februari zit wel snel vol, dus boek je ballonvaart vandaag nog! De tarieven voor de privévaart Valentijn kun je hier vinden, en de cadeaubon kun je hier bestellen.

Opstijglocaties Valentijnsvaart

Voor je Valentijn ballonvaart kun je opstijgen vanaf een van onze vaste opstijglocaties, maar je kunt natuurlijk ook zelf een locatie kiezen bij jullie in de buurt, of iets dat helemaal bij jullie past. Denk er bijvoorbeeld eens aan om over de plek waar jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet te varen, of over plaatsen waar jullie dierbare herinneringen hebben. In overleg is er van alles mogelijk! De crew van Ballonvaartmaken.com is ontzettend vriendelijk en behulpzaam, en zal er alles aan doen om van jullie ballonvaart een spectaculaire beleving te maken!

Om je Valentijn nog specialer te maken, is het natuurlijk ook mogelijk om de ballonvaart te combineren met een huwelijksaanzoek.. Lees voor meer informatie daarover de blog die we hier speciaal voor hebben geschreven. Love is in the air!

We hopen jullie snel te mogen verwelkomen in een van onze ballonnen voor een romantische vaart. Fijne Valentijn!
Datum:
Auteur:

Tips voor je eerste keer met de luchtballon

Ga je voor de eerste keer ballonvaren? Wat leuk! Alleen is het ook wel spannend, want wat moet je verwachten? Wat moet je aan, meenemen, en wat te verwachten? Het opstijgen en landen is vooral de eerste keer best spannend. Op al deze vragen gaan we in deze blog antwoord geven. 

Wat moet je aan?

Met een ballonvaart is het handig om comfortabele kleding aan te doen, waar je je makkelijk in beweegt. Je moet in en uit de mand klimmen en je landt op een grasveld dat meestal minder vlak is dan asfalt, dus draag ook stevige schoenen. Om die reden zijn hakken verboden. Verder is het handig om een petje te dragen, vooral als je wat kaler bent, omdat de brander in combinatie met de zon best warm kan zijn. Vooral bij felle zon is het belangrijk dat je huid goed wordt beschermd. In de winter is het daarnaast handig om gelaagde kleding te dragen, omdat de temperaturen kunnen verschillen. Zorg dat je makkelijk iets aan of uit kunt trekken.

Wat moet je meenemen?

Alles wat je nodig hebt, ben jijzelf. Sommige items kunnen handig zijn, zoals een zonnebril en een fototoestel. Verder zijn een avontuurlijke geest en een lege blaas gewenst. Maar een ballonvaart staat garant voor puur genieten zonder je zorgen te hoeven maken over van alles en nog wat!

Wat moet je verwachten?

Een ballonvaart is een geheel unieke belevenis. En dan gaat het niet alleen om het ballonvaren zelf, maar ook om het proces er omheen. Je wordt namelijk ook betrokken bij de opbouw en het inpakken van de ballon. Het opstijgen gebeurt heel rustig doordat de brander aan wordt gezet, en tijdens het landen wordt die weer uitgezet. Bij weinig wind kan de mand rechtop landen, en anders landt deze op z`n kant. Hiervoor krijgt u instructies van de piloot, hij weet wat veilig is waardoor u nergens tegenop hoeft te zien! Na afloop krijgt u een drankje en een certificaat als herinnering aan een mooie ballonvaart.


Op veel vragen wordt op onze FAQ pagina antwoord gegeven, dus vergeet ook niet om daar een kijkje te nemen. We hopen je snel te verwelkomen in een ballon en een veilige eerste vaart gewenst!
Datum:
Auteur:

Een huwelijksaanzoek in een luchtballon: hoe gaat dat?

Tegenwoordig kan een huwelijksaanzoek niet uniek genoeg zijn. Simpelweg in een restaurantje op een knie gaan is er vaak niet meer bij. Nee, het moet spectaculair. Daarbij kun je het zo bont maken als je zelf wilt. En een heel leuk, origineel idee is om een aanzoek tijdens een ballonvaart te doen. Maar waarom is dat dan zo`n succes en hoe moet je dat regelen? Dat leggen we in deze blog uit.

Waarom een huwelijksaanzoek in een luchtballon?

Iedereen heeft wel eens gehoord van ballonvaren, maar er zijn maar weinig mensen die het daadwerkelijk ervaren hebben, laat staan dat ze verloofd zijn in een heteluchtballon! Wanneer je een huwelijksaanzoek doet in een luchtballon, heb je natuurlijk een geweldig verhaal en een extra onvergetelijk aanzoek! Bovendien is elke vaart uniek. Waar je opstijgt, waar je landt en wat je onderweg tegenkomt is voor iedere ballonvaart verschillend. Je hebt dus een heel eigen, uniek verhaal! Natuurlijk is de crew van Ballonvaartmaken.com enorm vriendelijk en behulpzaam en doen ze hun best om je huwelijksaanzoek perfect te laten verlopen. En zeg zelf.. hóe romantisch is het om op 600 meter hoogte te genieten van een zonsopgang of zonsondergang in een speciale luchtballon voor jullie twee? Tijdens of na de vaart hebben we champagne om het af te maken. Zo wordt jullie verloving letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

Op welke manieren kun je een huwelijksaanzoek doen tijdens een ballonvaart?

Natuurlijk kun je `gewoon` tijdens de ballonvaart op je knieën gaan en het aanzoek doen, maar je kunt het nog specialer aanpakken door middel van banners. Zo kun je vrienden of familieleden een grote banner op de grond laten leggen waar je dan overheen vaart. Als je geliefde dan het `Wil je met me trouwen?` ziet, is dat een onvergetelijk moment. Je kunt er ook voor kiezen om na het aanzoek een banner uit de mand te hangen met `Ze zei ja!` of iets dergelijks, om iedereen te laten weten dat jullie verloofd zijn! Speciaal voor huwelijksaanzoeken is het mogelijk om met de speciale `Prince` ballon te varen. Deze ballon in de vorm van een kikker zal zich langzaam tot een ware prins onthullen tijdens de opbouw, wat je aanzoek extra speciaal zal maken. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden. Heb je andere ideeën of wensen? Leg ze gerust aan ons voor, we denken graag met je mee!

En, ben je al enthousiast over dit geweldige huwelijksaanzoek idee? Ga dan snel naar deze pagina om een huwelijksaanzoek arrangement te boeken. Tot ziens in de luchtballon!
Datum:
Auteur:

Mooie Ballonvaartmaken.com reviews

Ballonvaartmaken.com krijgt veel reviews binnen, die eigenlijk zonder uitzondering positief zijn. We hebben een speciale , maar omdat we ons kunnen voorstellen dat je daar niet altijd op kijkt, plaatsen we in deze blog een aantal reviews die er voor ons echt uitspringen. Dat wij deze onvergetelijke ervaringen mogen creëren voelt elke keer weer zo speciaal!

Om te beginnen deze uitgebreide review van Riëtte uit Valkenburg, het is gewoon een feestje om te lezen! De foto onderaan deze blogpost is ook van haar.

"Wat heb ik genoten gisteren. Een heerlijke zon die de hele tocht van 1,25 uur op ons scheen. Een gepassioneerde ballonpiloot die ons een grandioze ervaring heeft bezorgd. We zijn in Maastricht bij kasteel Geusselt opgestegen in een megaballon.  We stonden met 6 mensen in een stevige korf met 2 gasflessen erin. We gleden snel en moeiteloos de lucht in over de Maas, de markt het Vrijthof richting Tongeren. We zagen vele pittoreske hofjes en zacht verkleurende bomen. De zon koesterde ons en met de warme gasvlam gaf mij dat een mediterraan gevoel. Zwevend over keurige akkers genietend van hier en daar een “wild stukje land”. Ik voelde me heel stil worden van zoveel schoonheid en dankbaarheid. De landing in een aardappelakker, die gerooid waren was spannend en goed voorbereid. We hielden ons goed vast aan touwen handvatten en de korf raakte de grond en kantelde een beetje, Hans gaf weer een beetje gas en zo stonden we na drie zacht kantelende bewegingen op de akker.  Met heerlijke drankjes en champagne werd dit gevierd. We kregen een vliegdiploma en werden weer naar Maastricht gebracht. Even later gleed ik helemaal rozig en gelukkig mijn bed in."

Wim uit Schiedam heeft ook genoten van de ballonvaart. In zijn review zegt hij:

"Het was het geld dubbel en dwars waard. We hebben enorm genoten van de vaart, vanaf de voorbereidingen tot op het laatst onze champagne-doop toe. We hebben al foto’s doorgestuurd gekregen van Bart. (Een piloot die je direct het vertrouwen geeft dat het een mooie vaart gaat worden). Het was een unieke ervaring, die we nooit meer vergeten! Nog bedankt voor het ruime begrip van hoe deze vlucht uiteindelijk tot stand is gekomen!" 

Jurgen uit Burgh-Haamstede heeft wel heel bijzondere herinneringen aan zijn ballonvaart...

"Bedankt voor de geweldige ervaring! Het ontvangst was heel goed, alles werd goed en duidelijk op een ontspannen manier uitgelegd. Tijdens de vaart was er een bijzonder moment, ik heb mijn vriendin ten huwelijk gevraagd. Het was een bijzondere ervaring om nooit meer te vergeten!! Bedankt voor de mooie vaart en de vrijwilligers!!"

Ook Robert uit Winterswijk is uiterst tevreden over de service van Ballonvaartmaken.com:

"De ballonvaart was prima geregeld met fijn, snel en prettig contact. Zeer flexibel in de mogelijkheden en wensen en geen vraag of verzoek is teveel. Mochten we nog een keer weer een ballonvaart willen boeken zou ik dat zeker weer bij jullie doen."

Heb je zelf al eens een ballonvaart gedaan bij ons en wil je je ervaringen delen? Plaats dan ook een review, en help hiermee anderen een ballonvaart te kiezen! Ook zijn we erg benieuwd naar je ervaringen, wat gaat goed en wat gaat er beter? Reviews als deze zijn ontzettend leuk om te lezen, maar helpen ons ook met het optimaliseren van onze service. Tja, en hoe kun je nu een review plaatsen als je nog nooit een ballonvaart hebt gemaakt? Boek daarom vandaag de ballonvaart van je dromen!
Datum:
Auteur:

De 10 meest gestelde vragen over ballonvaren

We krijgen dagelijks veel vragen over ballonvaren en hoe dat in z`n werk gaat. Dat zijn vaak vragen die overeenkomen met vragen die al op onze staan. Maar dat maakt niet uit, we beantwoorden ze graag. Sommige vragen worden echter zo vaak gesteld dat we er nu maar even een blog van maken. Zo weet je voor altijd de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over ballonvaren!

1. Hoe kan het dat luchtballonnen opstijgen?

Hete lucht stijgt, zo simpel is het. Een grote brander zorgt ervoor dat tijdens de ballonvaart de lucht in de luchtballon warmer is dan de lucht buiten de luchtballon. De piloot bepaalt de hoogte en de mate van daling door de temperatuur binnen de luchtballon te beïnvloeden door middel van verwarmen en afkoelen.

2. Wanneer kan ik ballonvaren?

Ballonvaarten vinden het gehele jaar plaats. `s Ochtends net na zonsopkomst en `s avonds twee uur voor zonsondergang. In de wintermaanden (vanaf november tot en met maart) kan er ook overdag gevaren worden omdat er dan geen onstabiliteit in de lucht is door de opwarming van de zon.

3. Vanaf welke leeftijd is ballonvaren toegestaan?

Kinderen kunnen mee zodra ze groot genoeg zijn om over de mand te kijken. Gemiddeld is de rand van een mand 125 cm hoog.

4. Ik heb last van hoogtevrees, wat nu?

Je kunt gerust instappen. Omdat we niet in verbinding staan met de grond ervaar je geen hoogtevrees in een luchtballon. Sterker nog, veel van onze piloten hebben last van hoogtevrees en durven niet op een hoge ladder te staan, maar ervaren iedere avond in de luchtballon geen enkele last. Daarnaast overweldigd het uitzicht vanuit de mand zo, dat je niet denkt aan eventuele hoogtevrees. 99% van de mensen die de mand instappen met hoogtevrees, is blij dit gedaan te hebben en ervoer geen enkele angst.

5. Is het koud in de lucht?

Nee, het is zelfs minder koud dan aan de grond omdat je met de snelheid van de wind meevaart en dus geen tegenwind voelt. Daarnaast is de ballon boven je heel warm, wat zorgt voor een aangename temperatuur in de mand. Ideaal om te gaan ballonvaren in de winter dus! Bovendien maak je dan gebruik van onze winterse aanbieding van €145,- p.p. Boek je ballonvaart hier.

6. Wanneer is het weer geschikt om te ballonvaren?

Kort gezegd komt het er op neer dat windkracht 3 maximaal is. Verder moet het zicht goed zijn de bovenwind niet te sterk zijn. Ook bij regen of onweer wordt er niet gevaren. De piloot maakt op de dag van de ballonvaart de beslissing of het veilig genoeg is om het luchtruim te betreden. Wanneer een vaart vanwege de weersomstandigheden afgezegd wordt, dan is dat altijd voor je eigen veiligheid. Het is desondanks mogelijk dat je dan soms toch een ballon in de lucht ziet. Onze piloten varen echter altijd 100% op safe! 

7. Mag ik ballonvaren als ik zwanger ben?

Nee, om elk risico van een miskraam uit te sluiten, nemen onze piloten geen zwangere vrouwen mee in de ballonmand, ook niet als je maar net zwanger bent. Je bent verplicht om een eventuele zwangerschap vooraf bij de boeking te melden. Uiteraard zullen we de geldigheid van reeds aangekochte tickets of cadeaubon voldoende verlengen zodat je na de zwangerschap alsnog kunt genieten van de ballonvaart.

8. Hoelang duurt alles bij elkaar?

Het totale programma duurt circa 3 tot 4 uur. Er wordt een verzamellocatie afgesproken. Deze locatie is over het algemeen de locatie waar opgestegen wordt. Daar mag iedereen meehelpen de ballon klaar te maken terwijl er foto`s en video`s gemaakt kunnen worden. Dan het opstijgen gevolgd door een vlucht van ongeveer een uur. Bij de landing is er een traditionele champagnedoop.

9. Welke kleding moeten we aantrekken?

Wij raden aan om makkelijke kleding aan te doen, wat je bijvoorbeeld ook zou aandoen met een wandeling. Hakken zijn verboden. Je hoeft je niet warmer of minder warm te kleden dan normaal. In de lucht is het iets warmer dan op de grond door de brander boven je hoofd en omdat we met de wind meevaren. Eenmaal geland kan het wel iets afkoelen.

10. Hoe ver varen we?

Dit is afhankelijk van de windsnelheid. Gemiddeld vaart een luchtballon tussen de 15 en 30 kilometer.

Je bent nu vast een heleboel wijzer over een ballonvaart en hoe dat in z`n werk gaat! Kunnen we je dit jaar verwelkomen in een heteluchtballon? Boek je ballonvaart vandaag nog op Ballonvaartmaken.com. Heb je nog andere vragen? Stel ze hier!
Datum:
Auteur:View this page in English