Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken
Ballonvaart maken

  1. Ballonvaartmaken.com »
  2. Ballonvaartmaken.com Blog

Ballonvaartmaken.com Blog

De geschiedenis van ballonvaren

Tegenwoordig is het een gegeven dat je in een luchtballon door het luchtruim kunt zweven. Maar een paar eeuwen geleden was daar nog geen sprake van en de weg naar de luchtballon zoals we die nu kennen heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad. Lees in deze blog hoe het fenomeen ballonvaren is ontdekt!

Opstijgende rook

Voor de geschiedenis van het ballonvaren moeten we terug tot begin 1783. In een stadje vlakbij Lyon in Frankrijk, Annonay, staat de papierfabriek van de familie Montgolfier. De twee broers, Joseph en Etienne Montgolfier, maken ook deel uit van het familiebedrijf. Het verhaal wil dat Joseph op een dag de rok van zijn vrouw ziet opbollen terwijl deze hangt te drogen bij het haardvuur. De waarheid van dit verhaal is niet te achterhalen maar wat wel zeker is, is dat de opstijgende rook vanuit het haardvuur Joseph het inzicht geeft dat rook lichter moet zijn dan lucht. Hij vertelt deze ontdekking aan zijn broer Etienne en samen besluiten ze van dit idee gebruik te maken om een lang gekoesterde wens van de mensheid in vervulling te laten gaan: loskomen van de aarde! 

De haan, de eend en het schaap

De twee broers beginnen te experimenteren met een papieren ballon; ze stoken een vuurtje van wol en stro onder de ballon en zien dat de ballon inderdaad opstijgt! Hoewel de gebroeders nog onwetend zijn van het feit dat niet de rook maar de warmte de ballon doet stijgen, doen ze een aantal succesvolle experimenten met steeds groter wordende, maar nog onbemande, ballons. Omdat nog niet bekend is hoe mensen hoog in de lucht reageren, besluiten ze eerst een aantal dieren de lucht in te sturen. En zo gebeurt het dat op 19 september 1783, onder toeziend oog van Lodewijk XVI, vanuit Versailles een ballon opstijgt met aan boord een haan, een eend en een schaap. De ballon bereikt een hoogte van zo’n 500 meter en landt acht minuten later in de bossen van Vaucresson, zo’n 3,5 km verder. 

De eerste bemande ballonvaart

Na de succesvolle vaart met de haan, de eend en het schaap is de tijd rijp om de eerste mensen het luchtruim in te sturen. Het lijkt Lodewijk XVI een goed idee eerst twee ter dood veroordeelden met de ballon te laten opstijgen. Mochten zij de vaart overleven, dan zou hij ze gratie verlenen, bij een fatale afloop zouden ze enkel hun verdiende straf hebben gekregen. Maar een aantal edelen, waaronder de wetenschapper François Pilâtre de Rozier die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de ballon, protesteert tegen dit idee. “Stel dat het lukt,” roept Pilâtre de Rozier, “dan gaan deze misdadigers als helden de geschiedenis in!” Hij wil zelf de eer hebben om als eerste mens de lucht in te mogen. De koning gaat uiteindelijk akkoord en op 21 november 1783 om iets voor twee uur ’s middags stijgt dan ook, vanuit de tuinen van het paleis in het Parijse Bois de Bologne, een ballon op met aan boord Pilâtre  de Rozier en markies d’Arlandes.  De majestueuze opstijging van de ruim 20 meter hoge ballon wordt gadegeslagen door duizenden toeschouwers. Markies d’Arlandes heeft naderhand over de vaart geschreven dat het hem verbaasde hoe stil de menigte bij de opstijging was. “Waarschijnlijk waren zij verbaasd over het vreemde schouwspel of joeg het hun angst aan.” De beide heren bereiken een hoogte van zo’n 900 meter en uiteindelijk landen zij na 25 minuten varen 8 km verder even buiten Parijs. De allereerste bemande ballonvaart is een feit. 

Deze primitieve manier van ballonvaren is verder ontwikkeld en zodoende hebben we het eigenlijk aan de gebroerders Montgolfier te danken dat we zulke mooie belevenissen kunnen aanbieden! Dit wilt u toch ook niet missen? Boek daarom vandaag nog uw ballonvaart op Ballonvaartmaken.com
Datum:
Auteur:

Wat zijn de ideale weersomstandigheden voor een ballonvaart?

Ballonvaren is een groot avontuur, wat niet in het minst komt doordat je een luchtballon niet kunt sturen. Het heeft namelijk geen motor en wordt alleen voortbewogen door de wind. Ballonvaren is daarom afhankelijk van de juiste weersomstandigheden. Dat betekent dat het zicht goed moet zijn, de bewolking niet te laag, er niet te veel wind mag zijn en ook geen regen of (onweers)buien. De veiligheid van de ballonvaart staat bij ons altijd voorop!

Geen thermiek of regen

Een ballonvaart vindt altijd plaats net na zonsopgang of net voor zonsondergang. Dit heeft te maken met de thermiek die onder invloed van de zon ontstaat en turbulentie veroorzaakt. Dit is voor ballonvaren gevaarlijk. Net na zonsopkomst en relatief kort voor deze ondergaat is er geen thermiek. Daardoor stabiliseert de onderste luchtlaag en wordt de wind rustig en dat is dus het beste moment om te ballonvaren. Ook regen is niet wenselijk bij een ballonvaart. Als het regent wordt de ballon namelijk nat - wat slecht is voor het materiaal - en gaat het zicht achteruit. Dan neemt het risico op ongelukken toe. Regen- of onweersbuien zijn voor ons gevaarlijk vanwege de turbulentie en onverwachte windstoten. Daarom gaan we ook niet de lucht in als er een (onweers)bui dichtbij is. Dat kan zelfs nog vele kilometers zijn! Maar u hoeft zich geen zorgen te maken aangezien wij vele jaren ervaring hebben. We weten dus of het verantwoord is het luchtruim te kiezen!

Beslissen of een ballonvaart doorgaat

Om te kunnen beslissen of een ballonvaart door kan gaan hebben we altijd de meest lokale en recente informatie nodig van de meteo. Helaas is het weer in ons land niet stabiel, waardoor wij pas een paar uur voor de vaart de beslissing nemen om het door te laten gaan of niet. Wanneer wij dat nodig achten controleren we de laatste gegevens met de meteo nog op het opstijgterrein, minuten voor we gaan starten. Laat u dan ook niet in de war brengen als u een telefoontje van ons ontvangt dat de ballonvaart doorgaat, terwijl het op dat moment bij u thuis pijpenstelen regent. En dus ook niet andersom, wanneer het prachtig weer is en wij de vaart annuleren omdat het te hard waait. Het gebeurt ook wel eens dat andere ballonvaarders wel varen en wij de vaart afzeggen. Wij willen namelijk 100 procent zeker zijn van een goede en veilige ballonvaart. Natuurlijk willen wij, net als u, graag dat de ballonvaart doorgaat, maar dat doen we alleen als we u echt een mooie en veilige vaart kunnen garanderen! 

We hopen u snel te kunnen verwelkomen in een van de luchtballonnen en wensen u een veilige vaart met prachtig weer toe! Boek uw ballonvaart vandaag nog.
Datum:
Auteur:

Verras je Valentijn met het meest romantische cadeau: een ballonvaart!

14 februari is het weer zover: de dag van de liefde. Elk jaar kan dit weer behoorlijk wat stress opleveren, want wat moet je nu weer voor origineels bedenken? Gelukkig hoef je nu niet meer verder te zoeken, want het meest romantische cadeau ooit ligt voor je klaar. Stel je voor: op 600 meter hoogte gaan jullie genieten van een zonsopgang of zonsondergang in een speciale luchtballon voor jullie twee! Tijdens of na de vaart hebben we champagne om het af te maken. Zo wordt Valentijnsdag letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

Valentijn arrangement

De privé ballonvaart voor twee is te boeken met het Ballon4date arrangement. Hierbij stap je samen in een luchtballon, zonder dat er medepassagiers aanwezig zijn. Hierdoor maken jullie een unieke en intieme ervaring mee die niet snel meer vergeten zal worden! Je kunt ervoor kiezen om het arrangement te boeken en je geliefde op Valentijnsdag te verrassen met een ballonvaart, of om je Valentijn met een cadeaubon te verrassen die later verzilverd kan worden. 14 februari zit wel snel vol, dus boek je ballonvaart vandaag nog! De tarieven voor de privévaart Valentijn kun je hier vinden, en de cadeaubon kun je hier bestellen.

Opstijglocaties Valentijnsvaart

Voor je Valentijn ballonvaart kun je opstijgen vanaf een van onze vaste opstijglocaties, maar je kunt natuurlijk ook zelf een locatie kiezen bij jullie in de buurt, of iets dat helemaal bij jullie past. Denk er bijvoorbeeld eens aan om over de plek waar jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet te varen, of over plaatsen waar jullie dierbare herinneringen hebben. In overleg is er van alles mogelijk! De crew van Ballonvaartmaken.com is ontzettend vriendelijk en behulpzaam, en zal er alles aan doen om van jullie ballonvaart een spectaculaire beleving te maken!

Om je Valentijn nog specialer te maken, is het natuurlijk ook mogelijk om de ballonvaart te combineren met een huwelijksaanzoek.. Lees voor meer informatie daarover de blog die we hier speciaal voor hebben geschreven. Love is in the air!

We hopen jullie snel te mogen verwelkomen in een van onze ballonnen voor een romantische vaart. Fijne Valentijn!
Datum:
Auteur:

Tips voor je eerste keer met de luchtballon

Ga je voor de eerste keer ballonvaren? Wat leuk! Alleen is het ook wel spannend, want wat moet je verwachten? Wat moet je aan, meenemen, en wat te verwachten? Het opstijgen en landen is vooral de eerste keer best spannend. Op al deze vragen gaan we in deze blog antwoord geven. 

Wat moet je aan?

Met een ballonvaart is het handig om comfortabele kleding aan te doen, waar je je makkelijk in beweegt. Je moet in en uit de mand klimmen en je landt op een grasveld dat meestal minder vlak is dan asfalt, dus draag ook stevige schoenen. Om die reden zijn hakken verboden. Verder is het handig om een petje te dragen, vooral als je wat kaler bent, omdat de brander in combinatie met de zon best warm kan zijn. Vooral bij felle zon is het belangrijk dat je huid goed wordt beschermd. In de winter is het daarnaast handig om gelaagde kleding te dragen, omdat de temperaturen kunnen verschillen. Zorg dat je makkelijk iets aan of uit kunt trekken.

Wat moet je meenemen?

Alles wat je nodig hebt, ben jijzelf. Sommige items kunnen handig zijn, zoals een zonnebril en een fototoestel. Verder zijn een avontuurlijke geest en een lege blaas gewenst. Maar een ballonvaart staat garant voor puur genieten zonder je zorgen te hoeven maken over van alles en nog wat!

Wat moet je verwachten?

Een ballonvaart is een geheel unieke belevenis. En dan gaat het niet alleen om het ballonvaren zelf, maar ook om het proces er omheen. Je wordt namelijk ook betrokken bij de opbouw en het inpakken van de ballon. Het opstijgen gebeurt heel rustig doordat de brander aan wordt gezet, en tijdens het landen wordt die weer uitgezet. Bij weinig wind kan de mand rechtop landen, en anders landt deze op z`n kant. Hiervoor krijgt u instructies van de piloot, hij weet wat veilig is waardoor u nergens tegenop hoeft te zien! Na afloop krijgt u een drankje en een certificaat als herinnering aan een mooie ballonvaart.


Op veel vragen wordt op onze FAQ pagina antwoord gegeven, dus vergeet ook niet om daar een kijkje te nemen. We hopen je snel te verwelkomen in een ballon en een veilige eerste vaart gewenst!
Datum:
Auteur:

Een huwelijksaanzoek in een luchtballon: hoe gaat dat?

Tegenwoordig kan een huwelijksaanzoek niet uniek genoeg zijn. Simpelweg in een restaurantje op een knie gaan is er vaak niet meer bij. Nee, het moet spectaculair. Daarbij kun je het zo bont maken als je zelf wilt. En een heel leuk, origineel idee is om een aanzoek tijdens een ballonvaart te doen. Maar waarom is dat dan zo`n succes en hoe moet je dat regelen? Dat leggen we in deze blog uit.

Waarom een huwelijksaanzoek in een luchtballon?

Iedereen heeft wel eens gehoord van ballonvaren, maar er zijn maar weinig mensen die het daadwerkelijk ervaren hebben, laat staan dat ze verloofd zijn in een heteluchtballon! Wanneer je een huwelijksaanzoek doet in een luchtballon, heb je natuurlijk een geweldig verhaal en een extra onvergetelijk aanzoek! Bovendien is elke vaart uniek. Waar je opstijgt, waar je landt en wat je onderweg tegenkomt is voor iedere ballonvaart verschillend. Je hebt dus een heel eigen, uniek verhaal! Natuurlijk is de crew van Ballonvaartmaken.com enorm vriendelijk en behulpzaam en doen ze hun best om je huwelijksaanzoek perfect te laten verlopen. En zeg zelf.. hóe romantisch is het om op 600 meter hoogte te genieten van een zonsopgang of zonsondergang in een speciale luchtballon voor jullie twee? Tijdens of na de vaart hebben we champagne om het af te maken. Zo wordt jullie verloving letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

Op welke manieren kun je een huwelijksaanzoek doen tijdens een ballonvaart?

Natuurlijk kun je `gewoon` tijdens de ballonvaart op je knieën gaan en het aanzoek doen, maar je kunt het nog specialer aanpakken door middel van banners. Zo kun je vrienden of familieleden een grote banner op de grond laten leggen waar je dan overheen vaart. Als je geliefde dan het `Wil je met me trouwen?` ziet, is dat een onvergetelijk moment. Je kunt er ook voor kiezen om na het aanzoek een banner uit de mand te hangen met `Ze zei ja!` of iets dergelijks, om iedereen te laten weten dat jullie verloofd zijn! Speciaal voor huwelijksaanzoeken is het mogelijk om met de speciale `Prince` ballon te varen. Deze ballon in de vorm van een kikker zal zich langzaam tot een ware prins onthullen tijdens de opbouw, wat je aanzoek extra speciaal zal maken. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden. Heb je andere ideeën of wensen? Leg ze gerust aan ons voor, we denken graag met je mee!

En, ben je al enthousiast over dit geweldige huwelijksaanzoek idee? Ga dan snel naar deze pagina om een huwelijksaanzoek arrangement te boeken. Tot ziens in de luchtballon!
Datum:
Auteur:

Mooie Ballonvaartmaken.com reviews

Ballonvaartmaken.com krijgt veel reviews binnen, die eigenlijk zonder uitzondering positief zijn. We hebben een speciale , maar omdat we ons kunnen voorstellen dat je daar niet altijd op kijkt, plaatsen we in deze blog een aantal reviews die er voor ons echt uitspringen. Dat wij deze onvergetelijke ervaringen mogen creëren voelt elke keer weer zo speciaal!

Om te beginnen deze uitgebreide review van Riëtte uit Valkenburg, het is gewoon een feestje om te lezen! De foto onderaan deze blogpost is ook van haar.

"Wat heb ik genoten gisteren. Een heerlijke zon die de hele tocht van 1,25 uur op ons scheen. Een gepassioneerde ballonpiloot die ons een grandioze ervaring heeft bezorgd. We zijn in Maastricht bij kasteel Geusselt opgestegen in een megaballon.  We stonden met 6 mensen in een stevige korf met 2 gasflessen erin. We gleden snel en moeiteloos de lucht in over de Maas, de markt het Vrijthof richting Tongeren. We zagen vele pittoreske hofjes en zacht verkleurende bomen. De zon koesterde ons en met de warme gasvlam gaf mij dat een mediterraan gevoel. Zwevend over keurige akkers genietend van hier en daar een “wild stukje land”. Ik voelde me heel stil worden van zoveel schoonheid en dankbaarheid. De landing in een aardappelakker, die gerooid waren was spannend en goed voorbereid. We hielden ons goed vast aan touwen handvatten en de korf raakte de grond en kantelde een beetje, Hans gaf weer een beetje gas en zo stonden we na drie zacht kantelende bewegingen op de akker.  Met heerlijke drankjes en champagne werd dit gevierd. We kregen een vliegdiploma en werden weer naar Maastricht gebracht. Even later gleed ik helemaal rozig en gelukkig mijn bed in."

Wim uit Schiedam heeft ook genoten van de ballonvaart. In zijn review zegt hij:

"Het was het geld dubbel en dwars waard. We hebben enorm genoten van de vaart, vanaf de voorbereidingen tot op het laatst onze champagne-doop toe. We hebben al foto’s doorgestuurd gekregen van Bart. (Een piloot die je direct het vertrouwen geeft dat het een mooie vaart gaat worden). Het was een unieke ervaring, die we nooit meer vergeten! Nog bedankt voor het ruime begrip van hoe deze vlucht uiteindelijk tot stand is gekomen!" 

Jurgen uit Burgh-Haamstede heeft wel heel bijzondere herinneringen aan zijn ballonvaart...

"Bedankt voor de geweldige ervaring! Het ontvangst was heel goed, alles werd goed en duidelijk op een ontspannen manier uitgelegd. Tijdens de vaart was er een bijzonder moment, ik heb mijn vriendin ten huwelijk gevraagd. Het was een bijzondere ervaring om nooit meer te vergeten!! Bedankt voor de mooie vaart en de vrijwilligers!!"

Ook Robert uit Winterswijk is uiterst tevreden over de service van Ballonvaartmaken.com:

"De ballonvaart was prima geregeld met fijn, snel en prettig contact. Zeer flexibel in de mogelijkheden en wensen en geen vraag of verzoek is teveel. Mochten we nog een keer weer een ballonvaart willen boeken zou ik dat zeker weer bij jullie doen."

Heb je zelf al eens een ballonvaart gedaan bij ons en wil je je ervaringen delen? Plaats dan ook een review, en help hiermee anderen een ballonvaart te kiezen! Ook zijn we erg benieuwd naar je ervaringen, wat gaat goed en wat gaat er beter? Reviews als deze zijn ontzettend leuk om te lezen, maar helpen ons ook met het optimaliseren van onze service. Tja, en hoe kun je nu een review plaatsen als je nog nooit een ballonvaart hebt gemaakt? Boek daarom vandaag de ballonvaart van je dromen!
Datum:
Auteur:

De 10 meest gestelde vragen over ballonvaren

We krijgen dagelijks veel vragen over ballonvaren en hoe dat in z`n werk gaat. Dat zijn vaak vragen die overeenkomen met vragen die al op onze staan. Maar dat maakt niet uit, we beantwoorden ze graag. Sommige vragen worden echter zo vaak gesteld dat we er nu maar even een blog van maken. Zo weet je voor altijd de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over ballonvaren!

1. Hoe kan het dat luchtballonnen opstijgen?

Hete lucht stijgt, zo simpel is het. Een grote brander zorgt ervoor dat tijdens de ballonvaart de lucht in de luchtballon warmer is dan de lucht buiten de luchtballon. De piloot bepaalt de hoogte en de mate van daling door de temperatuur binnen de luchtballon te beïnvloeden door middel van verwarmen en afkoelen.

2. Wanneer kan ik ballonvaren?

Ballonvaarten vinden het gehele jaar plaats. `s Ochtends net na zonsopkomst en `s avonds twee uur voor zonsondergang. In de wintermaanden (vanaf november tot en met maart) kan er ook overdag gevaren worden omdat er dan geen onstabiliteit in de lucht is door de opwarming van de zon.

3. Vanaf welke leeftijd is ballonvaren toegestaan?

Kinderen kunnen mee zodra ze groot genoeg zijn om over de mand te kijken. Gemiddeld is de rand van een mand 125 cm hoog.

4. Ik heb last van hoogtevrees, wat nu?

Je kunt gerust instappen. Omdat we niet in verbinding staan met de grond ervaar je geen hoogtevrees in een luchtballon. Sterker nog, veel van onze piloten hebben last van hoogtevrees en durven niet op een hoge ladder te staan, maar ervaren iedere avond in de luchtballon geen enkele last. Daarnaast overweldigd het uitzicht vanuit de mand zo, dat je niet denkt aan eventuele hoogtevrees. 99% van de mensen die de mand instappen met hoogtevrees, is blij dit gedaan te hebben en ervoer geen enkele angst.

5. Is het koud in de lucht?

Nee, het is zelfs minder koud dan aan de grond omdat je met de snelheid van de wind meevaart en dus geen tegenwind voelt. Daarnaast is de ballon boven je heel warm, wat zorgt voor een aangename temperatuur in de mand. Ideaal om te gaan ballonvaren in de winter dus! Bovendien maak je dan gebruik van onze winterse aanbieding van €145,- p.p. Boek je ballonvaart hier.

6. Wanneer is het weer geschikt om te ballonvaren?

Kort gezegd komt het er op neer dat windkracht 3 maximaal is. Verder moet het zicht goed zijn de bovenwind niet te sterk zijn. Ook bij regen of onweer wordt er niet gevaren. De piloot maakt op de dag van de ballonvaart de beslissing of het veilig genoeg is om het luchtruim te betreden. Wanneer een vaart vanwege de weersomstandigheden afgezegd wordt, dan is dat altijd voor je eigen veiligheid. Het is desondanks mogelijk dat je dan soms toch een ballon in de lucht ziet. Onze piloten varen echter altijd 100% op safe! 

7. Mag ik ballonvaren als ik zwanger ben?

Nee, om elk risico van een miskraam uit te sluiten, nemen onze piloten geen zwangere vrouwen mee in de ballonmand, ook niet als je maar net zwanger bent. Je bent verplicht om een eventuele zwangerschap vooraf bij de boeking te melden. Uiteraard zullen we de geldigheid van reeds aangekochte tickets of cadeaubon voldoende verlengen zodat je na de zwangerschap alsnog kunt genieten van de ballonvaart.

8. Hoelang duurt alles bij elkaar?

Het totale programma duurt circa 3 tot 4 uur. Er wordt een verzamellocatie afgesproken. Deze locatie is over het algemeen de locatie waar opgestegen wordt. Daar mag iedereen meehelpen de ballon klaar te maken terwijl er foto`s en video`s gemaakt kunnen worden. Dan het opstijgen gevolgd door een vlucht van ongeveer een uur. Bij de landing is er een traditionele champagnedoop.

9. Welke kleding moeten we aantrekken?

Wij raden aan om makkelijke kleding aan te doen, wat je bijvoorbeeld ook zou aandoen met een wandeling. Hakken zijn verboden. Je hoeft je niet warmer of minder warm te kleden dan normaal. In de lucht is het iets warmer dan op de grond door de brander boven je hoofd en omdat we met de wind meevaren. Eenmaal geland kan het wel iets afkoelen.

10. Hoe ver varen we?

Dit is afhankelijk van de windsnelheid. Gemiddeld vaart een luchtballon tussen de 15 en 30 kilometer.

Je bent nu vast een heleboel wijzer over een ballonvaart en hoe dat in z`n werk gaat! Kunnen we je dit jaar verwelkomen in een heteluchtballon? Boek je ballonvaart vandaag nog op Ballonvaartmaken.com. Heb je nog andere vragen? Stel ze hier!
Datum:
Auteur:View this page in English