1. Ballonvaartmaken.com »
  2. Ballonvaartmaken.com Blog

Ballonvaartmaken.com Blog

Dit wist je niet over ballonvaren

Heteluchtballonnen zijn zonder meer fascinerend; hoe kan een rieten mand aangedreven door vlammen dat niet zijn?! Net zoals veel andere dingen hebben luchtballonnen veel interessante eigenaardigheden. Er is grote kans dat je deze weetjes nog niet wist, dus wees welkom in de wondere wereld van heteluchtballonnen!

Champagne voor de boeren

Na de vlucht wordt altijd een glaasje champagne gedronken op de behouden vaart. Maar de originele functie van de champagne was niet het vieren van de vaart, maar iets anders. Om te landen heb je namelijk land nodig, en dat land is in de meeste gevallen van een boer. Toen de ballonvaart begon op te komen, zorgde dit voor boze boeren. Waarom zouden ze hun land uitlenen aan een stelletje rijkelui met hun nieuwe uitvinding? Daarom begonnen de Franse aristocraten champagne mee te nemen op hun vaarten, zodat ze een sprankelend flesje aan de boer konden geven. Op een gegeven moment is dit traditie geworden en nu wordt de behouden vaart altijd gevierd met een toost!

Een luchtballon als vernietigingswapen

Je zult je vast wel afvragen hoe het mogelijk is dat een vreedzaam vervoersmiddel als een luchtballon ooit voor destructieve doeleinden werd gebruikt. Toch is dit het geval, bijvoorbeeld tijdens de Franse Revolutie. Als de strijd aan de gang was, werden luchtballonnen ingezet om het slagveld te observeren. Hoewel er niets over de exacte effectiviteit van de ballonnen werd gezegd, hebben de Fransen de desbetreffende slag wel gewonnen. We hebben zelfs een nog iets ruiger verhaal. Er was dus ooit een ballongevecht. Twee mannen, in de ban van dezelfde vrouw, besloten het luchtruim te kiezen om de ruzie te beslechten. Eenmaal in de lucht, namen ze allebei hun donderbus en richtten die op elkaar. Eén slaagde erin de ballon van de ander lek te schieten, die dus vervolgens neerstortte. De inzittenden stierven en de uitkomst van het duel was beslist...

Ballon met een glazen bodem

Veel mensen zijn toch een beetje zenuwachtig voor ze in een ballon stappen. Wanneer je uit de mand kijkt, zit je tenslotte erg hoog boven de grond. Toch geeft de mand nog een veilig gevoel, want wat als je niet eens uit de mand hoeft te kijken om de grond te zien, maar je gewoon naar beneden kunt kijken door een glazen bodem? In 2010 steeg in Groot-Brittannië voor het eerst een luchtballon met een glazen bodem op. Zelfs de bedenker van het griezelige geval gaf toe dat het een angstaanjagende ervaring is... Maar de ervaring is natuurlijk onvergetelijk. Wie durft?

Nu hoeft u bij ons niet bang te zijn voor ballonnen met een glazen bodem. Een gewone ballon is al spectaculair genoeg! En zoals u hebt kunnen lezen, is de ballonvaart een erg interessante industrie. Wilt u meer weten over ballonvaren? Neem dan contact met ons op. Of boek gewoon de vaart waar u al zo lang van gedroomd hebt! Tot ziens in de mand.
Datum:
Auteur:View this page in English