1. Ballonvaartmaken.com »
  2. Ballonvaartmaken.com Blog

Ballonvaartmaken.com Blog

Hoe veilig is een ballonvaart eigenlijk?

Een rieten mand aan een ballon, hoog in de lucht, afhankelijk van de wind en een enorme vlam. Hoe veilig is een luchtballon eigenlijk? We krijgen deze vraag regelmatig. En die is ook zeker terecht, dus laten we de veiligheid van de ballonvaart maar eens onderzoeken. Vooropgesteld dat niets in het leven zonder risico is – de meeste ongelukken gebeuren nog steeds in en rondom het eigen huis – is ballonvaren in een hete luchtballon erg veilig.

Eisen aan de ballonvaart

Natuurlijk stelt de Nederlandse overheid heel strenge eisen aan luchtballonnen en de mensen die ze mogen besturen. Zo zijn er veel activiteiten nodig met betrekking tot veiligheid en ballonvaren. Jaarlijkse ballonkeuringen, EHBO-cursussen, luchtwaardig en gecertificeerd materiaal, aanvullende richtlijnen van de KNVvL of PBN zijn als het goed is allemaal in orde. Ook zijn piloten allemaal gebrevetteerd en hebben ze ruime ervaring met ballonvaren. Deze technische lijsten zijn belangrijk, maar er valt méér te melden over veiligheid en ballonvaren dan een opsomming van deze lijsten alleen.

Wel of niet gaan varen

Een heleboel hangt af van de keuze van de ballonvaarder om wel of niet te gaan varen. De weersomstandigheden zijn namelijk van grote invloed op de veiligheid van het ballonvaren. De ballonvaarder zal geen enkel risico willen nemen met uw leven en gezondheid, maar natuurlijk ook niet met die van zichzelf aangezien hij in hetzelfde schuitje/mandje zit! De piloot niet gaan varen wanneer de windkracht 3 of hoger is. Verder moet het zicht goed zijn de bovenwind niet te sterk zijn. Ook bij regen of onweer wordt er niet gevaren. De piloot maakt op de dag van de ballonvaart de beslissing of het veilig genoeg is om het luchtruim te kiezen. Wanneer een vaart vanwege de weersomstandigheden afgezegd wordt, dan is dat altijd voor je eigen veiligheid! Verder is roken voor en tijdens de vaart verboden, en ook zwangere vrouwen mogen niet gaan ballonvaren om elk risico van een miskraam uit te sluiten. Mocht er iets gebeuren, dan zijn de passagiers door de ballonvaarder verzekerd.

Toenemende concurrentie beïnvloedt veiligheid

Concurrentie kan een slechte invloed hebben op de veiligheid, omdat onder druk van toenemende concurrentie wordt er nogal eens onder de kostprijs gevaren. In de media zien we dat prijsvechtende vliegmaatschappijen vaak niet meer aan hun veiligheidseisen kunnen voldoen, simpelweg omdat ze het geld er niet meer voor hebben. Veiligheid heeft nu eenmaal een prijs. Ben je teveel gericht op het ballonvaren met de allergoedkoopste prijsvechter, weet dan dat dit ten koste van veiligheid en service kan gaan. Ook worden er onder druk van de concurrentie steeds meer vaarten toegezegd die opstijgen van een voorkeurslocatie. En dat is prima, maar een opstijglocatie moet groot en goed genoeg zijn, anders kan dat ook ten koste gaan van de veiligheid. Bovendien maakt elke piloot andere afwegingen wat betreft het weer, en piloten die graag veel willen varen zijn daarom geneigd om onveilige afwegingen te maken. Onze piloten zijn uiterst voorzichtig wat betreft de weersomstandigheden, dus dan kan de vaart beter een andere keer worden gepland dan dat er teveel risico wordt genomen.

Dit alles resulteert in het feit dat ballonvaren een van de meest veilige vormen van vervoer is! Maak u dus vooral geen zorgen wanneer u op het punt staat om aan boord van een luchtballon te stappen. Wanneer u met ballonvaartmaken.com dit avontuur beleeft, zetten we alles op alles voor een behouden vaart. Wanneer u nog meer vragen heeft met betrekking tot ballonvaren, kijk dan eens op onze FAQ pagina. Zien we u binnenkort in de mand?
Datum:
Auteur:View this page in English