1. Ballonvaartmaken.com »
  2. Ballonvaartmaken.com Blog

Ballonvaartmaken.com Blog

Hoe blijft een luchtballon zweven?

Wat een indrukwekkend gezicht hè, een luchtballon! Vooral als je `m dichtbij ziet opstijgen en varen vraag je je af hoe het kan dat zo`n enorm gevaarte de lucht in gaat. Het ding is zo`n 50 bij 30 meter, heeft geen motor en gaat zo tegen de zwaartekracht in omhoog. Hoe dan?! En hoe kun je een luchtballon besturen? In deze blog gaan we het je haarfijn uitleggen.

Hoe stijgt een luchtballon?

Dat een luchtballon opstijgt, heeft te maken met het verschil van de dichtheid van de lucht in de ballon en de dichtheid van de lucht eromheen (de atmosfeer). Met de dichtheid van een stof wordt het gewicht ervan per volume-eenheid bedoeld; het aantal kilogram stof per kubieke meter. Als de dichtheid van de lucht in de ballon lager is dan de dichtheid van de atmosfeer, zal de atmosfeer een kracht naar boven op de ballon uitoefenen. Deze kracht noem je de opwaartse kracht. Deze kracht zorgt ervoor dat de ballon zal opstijgen.

De dichtheid van de atmosfeer neemt af naarmate je verder van de aarde af bent. Hierdoor zal de dichtheid van lucht in de luchtballon op een bepaalde hoogte even groot zal zijn als de dichtheid van atmosfeer. De luchtballon stopt dan met stijgen: hij ‘drijft’ als het ware op de zwaardere lucht onder hem, en de lichtere lucht zit boven hem.

Gasballon en heteluchtballon

Maar hoe komt het dat de lucht in de ballon lichter is dan de atmosfeer? Lucht is een gas, net als het gas dat uit het gasfornuis komt. Gassen kun je niet zien, maar je kan ze wel voelen. Wapper maar eens hard met je handen. Dan voel je de lucht langs je vingers stromen. Gas bestaat uit losse, heen en weer bewegende moleculen. De dichtheid van een gas hangt van twee dingen af: het gewicht van de moleculen waaruit het gas bestaat en de temperatuur. Gas zet uit als de temperatuur van het gas hoger wordt. Hoe meer een gas uit zet, hoe minder kilogram moleculen per kubieke meter en dus hoe kleiner de dichtheid is.

Om de dichtheid van de lucht in de luchtballon te verlagen kan men dus lichter gas gebruiken of de lucht opwarmen. Dit laatste gebeurt er in een hete luchtballon: onder aan de ballon zit een gat waaronder een gasbrander hangt die de lucht in de ballon verwarmt. Hierdoor wordt de lucht in de luchtballon lichter en zal de ballon opstijgen. 
Bij een gasballon wordt de ballon gevuld met een ander soort gas dan de atmosfeer, wat bestaat uit lichtere moleculen en daardoor bij dezelfde temperatuur een lagere dichtheid heeft. Helium wordt hiervoor vaak gebruikt.

Een luchtballon sturen
Nu weet je hoe je zo’n grote ballon de lucht in kunt krijgen, maar hoe stuur je dan? Jammer genoeg kun je vrijwel niet sturen. Je gaat gewoon dezelfde kant op als de wind, als een houtblok dat met de stroom van een rivier meedrijft. Het enige wat de piloot kan doen om van richting te veranderen, is hoger of lager gaan vliegen: de lucht in de atmosfeer waait niet op alle hoogtes dezelfde kant op. Maar ook al ken je de luchtstromen goed, de windrichtingen zullen beperkt zijn en dus zal het altijd een verrassing blijven waar je gaat landen. Daarom houden piloten altijd goed het weer en de windrichting in de gaten voor ze gaan varen. 

Bron


Datum:
Auteur:View this page in English