1. Ballonvaartmaken.com »
  2. De veiligheid bij uw ballonvaart

De veiligheid bij uw ballonvaart

De Nederlandse overheid stelt strenge eisen aan alle luchtvarenden, en Ballonvaartmaken.com voldoet dan ook aan deze eisen. Bij ons zijn alle piloten volledig gebrevetteerd en hebben ze ruime ervaring. Voor de rest zouden we nog hele technische lijsten kunnen opsommen met betrekking tot veiligheid, zoals ballonkeuringen, EHBO-cursussen, gecertificeerd materiaal etc. Echter valt er veel meer te melden over veiligheid, wat zich niet laat vangen in lijsten.

Het weer

Het weer en vooral de wind is vaak een goede vriend van de ballonvaart. Immers, een luchtballon vaart volledig op de wind. In het weer kunnen echter krachten zitten die je wat minder als een 'vriend' kunt beschouwen. Een veilige ballonvaart zit hem vooral in de beslissing van de piloot om bij een bepaald weertype wel of niet te gaan. Hoewel het annuleren van een ballonvaart wegens slecht weer vaak een teleurstelling is, brengt het wel de mogelijkheid met zich mee om bij goed weer een tweede poging te ondernemen. Dat is het voordeel van een ballonvaart, die wordt verplaatst, in tegenstelling tot veel andere buitenactiviteiten. Vaak zien we dat erg commerciële ballonvaartbedrijven sneller beslissen om de ballonvaart toch door te laten gaan bij een minder geschikt weertype. Ballonvaartmaken.com vaart uitsluitend bij voldoende zicht, goede wind en dus alleen bij rustig en geschikt ballonvaartweer.

Bekend gebied

Ballonvaarders zijn zichtvliegers. Dit betekent dat de piloot bijvoorbeeld tijdens de start en de landing zelfstandig inschattingen maakt over de te nemen vliegacties. Zijn instrumenten geven hem uitsluitend informatie over bijvoorbeeld hoogte of snelheid. Bij een instrumentvlieger daarentegen vertaalt de computer de gegevens van de instrumenten in de te nemen vliegacties. De instrumentvlieger controleert hoofdzakelijk de automatische piloot, de zichtvlieger vliegt zelf. Hoe beter een piloot zijn gebied kent, des te beter hij in staat is om de ballonvaart veilig uit te voeren. Een lokale ballonvaarder heeft nu eenmaal meer informatie over zijn gebied dan een 'vreemde' ballonvaarder. De lokale ballonvaarder heeft dus veel meer kennis voorhanden waarop hij zijn (vlieg)beslissingen baseert.

Ballonvaartmaken.com heeft piloten uit heel Nederland, die ieder gespecialiseerd zijn in een ander gebied. U heeft dus altijd een lokale ballonvaarder, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over de kennis en expertise van de piloot over het gebied.

Voorkeurslocaties

De ballonvaart wordt in toenemende mate geconfronteerd met de wens van passagiers om vanaf hun voorkeurslocatie op te stijgen. Maar veilig opstijgen vanaf een voorkeurslocatie is echt een vak apart. Onder druk van concurrentie wordt steeds vaker zo'n ballonvaart op voorhand toegezegd, zonder dat er al betrouwbare gegevens over het weer beschikbaar zijn. Onveilig dus! Een luchtballon vaart namelijk op de wind en is volstrekt niet te sturen. Als de luchtballon de verkeerde kant op vaart kunnen er gemakkelijk gevaarlijke situaties ontstaan, omdat er dan ergens in een moeilijk gebied geland moet gaan worden. Ballonvaartmaken.com hanteert een veilige afroeplijst voor voorkeurslocaties. Indien de wind gunstig en veilig is voor een ballonvaart vanuit bijvoorbeeld Utrecht, dan nemen we contact op met de passagiers die zich hiervoor hebben ingetekend. Als zij en wij die avond beschikbaar zijn kunnen we hun wens zonder veiligheidsstress in vervulling laten gaan.

Goedkoop of duurkoop?

Onder druk van toenemende concurrentie wordt er nogal eens onder de kostprijs gevaren. In de media hebben we gezien dat prijsvechtende vliegmaatschappijen vaak niet meer aan hun veiligheidseisen kunnen voldoen, simpelweg omdat ze het geld er niet meer voor hebben. Veiligheid heeft nu eenmaal een prijs. Ben je teveel gericht op het ballonvaren met de allergoedkoopste prijsvechter, weet dan dat dit ten koste van veiligheid en service kan gaan. Natuurlijk hanteren wij ook last-minute tarieven en doen we ook aan verkoopacties, maar deze gaan nooit zover dat we geen veiligheidsmaatregelen meer zouden kunnen bekostigen. Laat goedkoop geen duurkoop worden!

View this page in English